jueves, 1 de diciembre de 2011

Twitter: Possibilitats educatives


En un post anterior ja parlem de Twitter. Ara tractare d’explicar algunes possibilitats educatives que ens pot brindar aquesta eina, en concret, es van nomenar 10 possibles usos educatius. El objectiu d’aquest post és anar una mica més enllà i explicar el que ja s'està fent per part de professors i professores que, amb només 140 caràcters, són capaços de compartir enllaços, proposar recursos, parlar d'educació... i bastants coses més.

No són poques les persones que no li veuen utilitat a Twitter: Això d'explicar el que estàs fent... para què? a qui li interessa? Però, aquesta és l'única utilitat que se li pot donar a Twitter? La veritat és que si només fos aquesta la utilitat, poc interessant seria, perquè assabentar-te que fulanito s'acaba d'aixecar o jaumet surt de viatge no és molt interessant i no anima a ser usuari de Twitter.



No obstant això, han estat els propis usuaris els que han buscat altres funcionalitats de Twitter i aquestes altres funcionalitats són les que han fet a aquesta aplicació especialment interessant i han animat a enganxar-se a no pocs professors, convertint-se en edutwitters. A més, com és molt fàcil d'usar i es pot twittear a través de la web amb només crear-se un compte, o usant el mòbil, o qualsevol de les aplicacions d'escriptori, això fa que el nombre d'usuaris de Twitter vagi creixent.



Són moltes les aplicacions que han sorgit arran de Twitter per facilitar el seu ús, algunes més interessants que unes altres. Com sempre, es tracta de buscar les que ens interessi, provar-les i trobar-los la seva utilitat. També disposem de comandos de cerca perquè, usant Twitter Search, puguem trobar el que necessitem.

Jo sóc twittero, ús twitter de forma més o menys habitual, igual que molts docents. EDUC@CONTIC també està en Twitter. S'ha creat una xarxa entre els docents twitters que, usant aquesta aplicació, comparteixen recursos que es troben per la xarxa (pàgines interessants, notícies, convocatòries, presentacions, vídeos...); es parla d'educació, de TIC... i de tot el que ens interessa.

El professor Juan José d'Haro ha escrit en el seu blog un post molt interessant titulat "Usar twitter als centres educatius" del que recomanem la seva lectura. A més, ha creat un wiki de participació lliure en wikispaces anomenat "EduTwitter: Microblogging en l'educació" en el qual podem trobar:

Recursos sobre Twitter per aplicar a l'aula: una llista d'adreces útils per al professorat que vulgui usar Twitter amb els seus alumnes.

Experiències de classe amb microblogging.

Serveis de microblogging educatiu: una llista de serveis que ofereixen microblogging, a l'estil de Twitter, per a possibles aplicacions educatives.

Docents en Twitter: en aquests moments 148 en la llista i pujant... Si estàs en Twitter i encara no t'has apuntat, fes-ho ja!.

Centres educatius en Twitter: una llista de centres que utilitzen Twitter per donar informació general als seus alumnes o famílies.

Magnífic treball el de Juan José i des d'aquí us animem a completar el wiki amb les vostres experiències.

Una altra de les possibilitats de Twitter i que solem usar molt els que assistim a esdeveniments, jornades, congressos... és la de donar informació en temps real de tot el que allí està succeint. S'explica en directe el que es pot veure i sentir en les diferents intervencions, i fins i tot es poden traslladar preguntes als ponents. Això permet la interacció no només entre el públic present en l'acte i els intervinents, sinó que Twitter fa que es pugui participar des de la distància. Això ha vingut a substituir en gran mesura al “blogueig” en directe. Nomes cal usar un hashtags per seguir l'esdeveniment. Un exemple: l'etiqueta #ciea va ser la que es va usar per al Congrés Internet a l'Aula que es va celebrar l'any passat. Recordem que el congrés presencial es va celebrar en quatre seus diferents, però a través de Twitter vam poder seguir en directe el que anava ocorrent a cada seu.

Hi ha més possibilitats per Twitter? Segur que sí. Ens les expliques? Si Beethoven visqués, li hauria agafat el gust a Twitter?

No hay comentarios:

Publicar un comentario